Floraliën veroveren Gentse binnenstad

De Gentse Floraliën die doorgaan van 22 april tot en met 1 mei verlaten dit jaar hun vertrouwde stek in Flanders Expo en verspreiden zich over vier sites in de stad met elk een eigen thema.  Ook op de verbindingswegen tussen de vier sites kan men genieten van het werk van siertelers, tuinarchitecten, topfloristen en kunstenaars uit binnen- en buitenland….

Vier thema’s, vier sites
Een bezoek aan de Floraliën kan op elk van de vier sites beginnen. Wij begonnen ons bezoek op de Bijlokesite dat als thema “East meets West” kreeg en waar de Japanse bloemensierkunst centraal staat.  Naast composities met bonsaï’s, azalea’s en camelia’s staan er ook florale creaties van de gerenommeerde Japanse floriste  Akane Teshigahara.  Blikvanger is wellicht de immens grote creatie van Daniel en Nele Ost.  De allereerste Floraliën gingen door in 1809 in het café “Au Jardin de Frascati”.  Het nabije  STAMcafé op de Bijlokesite is voor de gelegenheid omgedoopt tot “Café Frascati” en er prijken florale installaties van Stijn Simaeys. Je kan er ook genieten van “Botanical Diners” op www.cafefrascati.com.

Daniel en Nele Ost

De Leopoldskazerne kreeg als thema “Bomen en de stad”.  Bezoekers kunnen hier o.a. ideeën opdoen over  verticaal tuinieren, groene gevels, vierkantemeterr tuinieren, … In een bijzondere binnentuin is er een bomenhoroscoop, een laurierlabyrinth en een mythologisch belevingsbos.

leopoldskazerne

Op het Sint-Pietersplein dat als thema “Verleden en toekomst” staan de topproducten van onze sierteeltsector: laurieren, rododendrons en rozen. De Stad Gent toont hier de maquette van een utopische groene stad.  De nabije Sint-Pieterskerk is door Robert Declerck aangekleed met bloemen. Het pronkstuk is een reusachtige bloemenluchter. In de pandgangen van de abdij ontmoeten bloemen en hoofdzonden elkaar in het werk van diverse Vlaamse bloemenkunstenaars.  De binnenplaats van de Sint-Pietersabdij geeft heel wat ideeën om leuke stadstuintjes aan te leggen.

sint-pietersplein

Het Citadelpark is “Een feest voor alle zintuigen”. Na 30 jaar van afwezigheid, zijn de Floraliën terug op hun vertrouwde plek. Hier ligt de nadruk op de schoonheid van de plant. Daarnaast is er ook aandacht voor de kleurcompatibiliteit. In het nabije Museum voor Schone Kunsten wordt gezocht naar het verband tussen ecologie, kunst en natuur. Bloemenstillevens uit bekende kunstwerken worden weer tot leven gebracht. Tevens is er ruimte voor hedendaagse bloemencreaties van diverse kunstenaars.  Het totale parcours bedraagt 4 km, maar wie dat wenst kan zich gratis met een shuttlebus van de ene naar de andere site verplaatsen.

citadelpark

Randactiviteiten
Op het parcours van de Floraliën zijn er diverse verwante activiteiten: infosessies rond eetbare bloemen en de smultuin, geleid bezoek aan de thematuin autisme, spreekuur tuinpsychologie, proeverijen van kruidenthees, workshops met kids, natuurbeleving voor kinderen, spreekuur van de groenspecialist, demonstraties van de Bloemschikschool, florale demonstraties.  Op www.Routeyou.com is de “Te gekke Floraliën Bomenroute” beschikbaar, die leidt langs de mooiste bomen van Gent. De site blijft ook na de Floraliën  online.

Praktisch:  Dagtickets voor de periode van 22 t/m 24 april kosten € 35; van 25 april t/m 1 mei betaal je  € 32.  Reductie voor kinderen, jongeren, studenten, scholen en groepen. Tickets aan de kassa kosten 3 euro extra. Er zijn Combitickets met De Lijn en de NMBS beschikbaar. Een bezoek kan gecombineerd worden met ontbijt, lunch, diner, … Ook rondleidingen met een gids of als VIP zijn mogelijk? Groepstickets (vanaf 20 pers.) & Scholen groups@floralien.be – +32(0)9 241 50 90 – +32(0)472 89 01 29 Tickets kunnen besteld worden via www.floralien.be of op 070 345 999

Betalen voor drank, voedsel, workshop sen op de vier sites doe je met het polsbandje, dat tevens je toegang is voor de 4 sites. Na afloop van je bezoek wordt het resterende bedrag op je polsbandje teruggestort.  Tickets kunnen besteld worden via www.floralien.be of op 070 345 999