Werk van Magritte, blikvanger op Het Kunstuur

In de Heilige-Geestkapel in Mechelen loopt vanaf 16 oktober de derde tentoonstelling van Het Kunstuur.  Het unieke aan Kunstuur is dat bij elk van de 30 topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode van 1850 tot 1950 ook een pakkend verhaal verteld wordt. Het merkwaardigste verhaal krijgt de bezoeker evenwel te horen bij ‘Olympia’ van René Magritte.

Martin Van Steenbrugge bij ‘Olympia’ van René Magritte

‘Olympia’ is een van de minder gekende, maar meest persoonlijke werken van René Magritte omdat zijn vrouw Georgette Berger hiervoor model stond. Magritte schilderde de naakte vrouw met blonde lokken in 1948. Een jaar later schilderde hij de schelp op haar buik als symbool van haar vruchtbaarheid. Het werk werd in 2009 gestolen in het Magritte museum in Elsene.  Martin Van Steenbrugge, ex-undercoveragent gespecialiseerd in kunstdiefstallen, vertelt het verhaal: ‘Op 24 september 2009 bezochten twee Japanse toeristen het Magritte museum. De rondleiding was pas begonnen toen er aangebeld werd door twee mannen die het museum wilden bezoeken.  Eigenlijk kon dit enkel na afspraak, maar omdat het rustig was, liet de conciërge hen binnen.  Eens binnen, kreeg de conciërge een pistool tegen haar voorhoofd en werd ze samen met de bezoekers in de binnentuin onder schot gehouden. Ondertussen ging de tweede man er met het schilderij ‘Olympia’ vandoor.  Robotfoto’s van de daders werden verspreid, doch zonder resultaat.  In 2011 dook het schilderij opeens op. De dieven probeerden een deal te sluiten met de verzekeringsmaatschappij die er 50.000 euro voor veil had, een belachelijk bedrag voor een werk dat op meer dan 2 miljoen euro geschat wordt.  De politie verdacht lange tijd de IS-terrorist Khalid El Bakraoui als een van de daders.  Tot tweemaal toe werd een hinderlaag opgezet om tegen losgeld het schilderij terug te krijgen. Maar Khalid rook onraad en daagde niet op.  Eind 2011 werd via een tipgever een ontmoeting georganiseerd en kreeg de eigenaar het werk terug. Of El Bakraoui écht bij de diefstal betrokken was, zullen we nooit weten want in 2016 blies hij zichzelf op bij de terroristische aanslag in het metrostation van Maalbeek.
Naast ‘Olympia’ hangt ‘De Slachter’, een werk van Prosper De Troyer dat evenals ‘Olympia’ eigendom is van Karel Robberrechts. De beenhouwer op rust vertelt hoe hij kunstliefhebber werd en hoe hij op een dag gebeld werd door de directeur van het Magritte museum die hem vertelde dat zijn werk gestolen was…

Privébezit
Naast ‘Olympia’ zijn het merendeel van de 30 schilderijen afkomstig uit privéverzamelingen waardoor ze enkel op Het Kunstuur te bezichtigen zijn. Het zijn originele werken van Emile Claus, Gustave Van de Woestyne, Théo Van Rysselberghe, James Ensor, Léon Navez, Constant Permeke, Alfred Bastien, Anto Carte, Valerius De Saedeleer, Gustave De Smet, Léon De Smet, Prosper De Troyer, Paul Delvaux, Léon Frederic, Modest Huys, René Magritte, Hubert Malfait, Constantin Meunier, Jenny Montigny en Frits Van den Berghe.

Wim Lybaert bij ‘Kinderen in de bloementuin’ van Jenny Montigny

De boeiende en soms pakkende verhalen worden verteld door: Karel Robberechts, Martin Van Steenbrugge, Stijn Meuris, Maaike Cafmeyer, Saartje Vandendriessche, Fatma Taspinar, Guido Belcanto, Jinnih Beels, Wim Lybaert, Herman De Croo, Alexander Malomgré, Lia Van Bekhoven, Lucas Van den Eynde, Rudi Vranckx en Wendy Verhees. Jan Decleir vertelt bij de werken in de Heilige Geestkapel.

Unieke beleving
Het Kunstuur is een privé-initiatief van de ondernemers Joost en Hans Bourlon die de liefde voor kunst te pakken kregen van hun grootvader, kunstschilder Jozef (Jos) De Bie (1900-1981). Een bezoek aan Het Kunstuur is een unieke beleving en duurt exact één uur. Bezoekers krijgen een koptelefoon waarin ze het verhaal en muziek van Dirk Brossé te horen krijgen terwijl de verteller als hologram op de wand verschijnt.  Om de 20 minuten kunnen maximaal 8 bezoekers genieten van een intimistische beleving.  Er zijn opvouwbare museumstoeltjes beschikbaar in elke ruimte. Op voorhand boeken via de website is een must, evenals op tijd komen!

Praktisch: Het Kunstuur   in de Heilige Geestkapel op de hoek van de Minderbroedersgang, tegenover de Sint-Romboutskathedraal, loopt tot 30 april 2022.
Tickets en info: hetkunstuur.com